enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

İshal (Diare)

İshal (Diare)

İshalin ne olduğunu tam olarak tanımlamak zor olmakla birlikte, sulu dışkılama, dışkılama sayısının artması olarak ifade edilebilir. İshal olmuş kişi gün içinde 250 gramdan daha fazla dışkılama yapar ve bu dışkılamanın nerdeyse yüzde yetmişi sıvı haldedir. Dünya sağlık Örgütü, kişinin bir gün içinde üçten fazla dışkılama yapmasını ishal olarak ifade eder. Aynı zamanda anne sütü ile beslenen bebeklerde, normal dışı sık sık ve daha sulu dışkılama da ishal olarak düşünülür.
İshal durumunda, kişinin bağırsağının yüzeyindeki mukoza tabası hasar görür. Buna genelde mikroplar veya reaksiyonun oluşmasına sebep olan enzimlerin azalması yüzünden olur. Bu azalan enzim laktaz adıyla tabir edilir. Laktaz, sütün içindeki karbonhidratın yapısında bulunan laktozun sindirilmesini sağlamaktadır. Böyle durumlarda da dışkılama normal bir şekilde yapılamaz. Ağır ishal durumlarında 14 litre civarında sıvı kaybedilir. Bu sıvı kaybının miktarı insanın kan hacmine göre paralel seyreder. Bunun yanında ağrılı ve kanlı ishal de dizanteri olarak tanımlanabilir. Ağır ishal durumlarında aşırı sıvı kaybı önüne geçilemez ise ölümle bile sonuçlanabilir.
İSHALİN BELİRTİLERİ
• Sıvı halde sürekli dışkılama,
• Aniden dışkılama isteği duyma ve büyük abdestini tutmakta zorluk çekme,
• Çok fazla dışkılama,
• Susuzluk çekme
• Mide bulantısı ve kusma eğilimi,
• Ateşte yükselme,
• Halsizlik ve yorgunluk hissetmek,
• Karın bölgesinde ağrı ve gaz hissedilmesi ishalin belirtileri arasındadır.
ishal
İSHAL TEDAVİSİ
İshal tedavi süreci, ishalin sebebine göre değişmektedir. Bakterilerin sebep olduğu ishallerde tedavinin hastanede doktor kontrolünde yapılması gerekir. İshal özellikle bebekler için çok tehlikelidir. Bebeklerin ishal olması durumunda acilen doktora götürülmesi gerekir. İshal tedavisinde antibiyotik tedavisi faydalı olur.
Mikrobun sebep olmadığı ishal hastalığının seyri hafiftir. Böyle durumlarda ateş yükselmesi ya da kanlı dışkılama görülmez. Antibiyotik veya herhangi bir ilaç tedavisine başvurulması gerekmez. Bu tür ishaller, beslenme veya hava değişiminden dolayı meydana gelmiş olabilir. İshalden korunmak için yapılabilecek en önemli şey hijyene dikkat edilmesidir. Yemeklerden önce ve sonra mutlaka ellerin yıkanması, kişisel temizliğe önem verilmesi, yenilen meyve ve sebzelerin özenle yıkanması çok önemlidir. İshal durumlarda bol bol su tüketilmelidir. Çünkü ishal anında kişi çok fazla su kaybına uğrar. Bol bol ayran, çorba, meyve suları içilmelidir.
 
İSHAL Sürgün, sulu ya da yumuşak dış­kıyı çok sık olarak karsaklardan boşaltma. Besin Zehirlenmesi , Mide Barsak Ka­nalı  enfeksiyonları  ya da iltihabı , bazı iç hastalık­lar ve bazı ilaçlar etkisiyle sık olarak gö­rülen bir durum. Kalın barsağm ve göden barsağın (rektum) iyi ve kötü huylu tü­mörleri de ishal yapabilir. İshalde sümük gibi bir sıvı veya kan bu­lunması, şiddetli iltihap veya tümör bulun­duğunun kanıtıdır.
Diğer bir kaynaktan bilgi

İSHAL (DİARE)

İshalin tanımlamak için net ifadeler tam olarak kullanılamasa da, genel olarak sulu dışkılama ve dışkılama sıkılığının artması gibi ifadeler ile tanımlanabilir. İshal olan bir kişi, bir gün içinde 250 gramdan daha çok dışkılama yapar. Ayrıca bu atılan dışkının yüzde yetmişi sıvı haldedir. Genel olarak bir kişinin, bir gün içinde 3 den fazla dışkılamaya çıkması ishal olarak tanımlanabilir. Bunun yanında da anne sütü ile beslenmiş olan bebeklerde, çok sık ve çok fazla dışkılama ishal olarak tanımlanabilir. Kişi ishal olduğu zaman, bağırsağındaki mukoza tabakası hasar görmeye başlar. Buda çoğunlukla mikrop ve reaksiyon meydana gelmesine sebep olan enzimlerin azalmasıyla olur. Sözü geçen enzim laktaz adıyla tabir edilir. Laktaz, süt içersinde var olan karbonhidrat yapısında bulunan laktozu sindirilmesini sağlar. Laktaz enziminin azalması ile laktoz emilemeyen ve suyla birleşemeyen bir hal alır. Akabinde de ishal artışı görülür. Çok şiddetli ishal durumlarında14 litreye kadar sıvı kaybı görülebilir. Kişinin kan hacmine göre bu sıvı kaybı değişiklik gösterir. Aynı zamanda ağrılı ve kanlı şekilde seyreden ishal, dizanteri olarak tanımlanır. İshal durumu, kişinin beslenme sisteminin bozulmasına ve çok fazla sıvı kaybetmesine sebep olur.
 

İSHAL HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

  • Dışkılamanın çok fazla sıvı şeklinde olması
  • Kişi aniden dışkılama isteği duyar ve zaman zaman, dışkısını tutamaz.
  • Kişinin sürekli susuzluk çekmesi, mide bulantısı ile kusması, ateş yükselmesi yaşaması, halsizlik, yorgunluk, karın ağrısı, gaz şikayetleri ishal belirtisidir.

 

İSHAL TEDAVİSİ

İshal tedavisi, şayet bebek ise ishal olan hemen hastaneye yatırılmalıdır. Zira bebeklerde ishal ölümcül olabilir. Yetişkinlerde olan ishal hastalığının tedavisi ise antibiyotik tedavisi ile yapılabilir. Bakteriden kaynaklanan ishal hastalığında kişinin ateşi yüksektir. Bu sebeple ateş düşürücü ilaçlar, karın ağrısını kesecek ağrı kesiciler kullanılabilir. Kişi ishal sırasında çok fazla su kaybedeceği için bol bol su, meyve suyu gibi sıvı gıdalar tüketmelidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica